Sunday, 14 August 2011

Part 2: Qalisya Ain


      
     Pintu pejabat Datuk Esham diketuk berulang kali dan akhirnya Datuk Esham menjawab.
          “owh,my sweet daughter here already,good jobs dear,”senyuman melebar di pipi Datuk Esham.
           “Yes papa, Echa here.So what am I gonna do today?”soal Echa.
           “Semalam sebab kamu datang lambat, jadi papa tak sempat nak kenalkan pada seseorang.Tunggu kejap ya Echa, papa panggilkan dia masuk,”jawab Datuk Esham.
          “Erm,ya lah..What is so special about that person, sampaikan nak kena jumpa,”rungut Echa.
         “Zita,tetamu saya dah sampai belum?” Datuk esham bertanyakan kepada setiausahanya melalui telefon.
         “Ya, Datuk. Nanti saya suruh dia masuk,” jawab Zita.
Sekali lagi pintu bilikDatuk Esham diketuk dan pintu dibuka. Kelihatan muncul seorang lelaki yang berbadan tegap dan tampan. Senyuman lebar terukir di wajah pemuda mixed Australia yang kacak bergaya. Pemuda it uterus datang dna merapati sofa di bilik Datuk Esham.
            “Silakan duduk Daniel, thank you sebab sudi datang pejabat Uncle ni,”gelak datuk Esham.
            “Janji mesti ditepati,lagipun saya masih free dan belum ambil alih syarikat daddy.”jawab Daniel sambil matanya mengerling ke arah Echa.
 Echa masih lagi diam membatu di kerusi sofa sambil membelek majalah di tepi mejanya.Matanya cuba melirik ke arah Datuk Esham dan menunjukkan mukanya seakan-akan tidak tahu apa yang sedang berlaku.
             “Lupa pula papa nak kenalkan Echa pada Daniel. Daniel ni anak kawan papa yang tinggal kat Australia dulu, lepas bertemu jodoh dengan perempuan kat sana. Shake hand baby.”arah Datuk Esham.
             “I’m Qalisya Ain,but just call me Qalisya,”sambil menghulurkan tangan.
             “You have a beautiful name just like the person.Haha, I’m Daniel Ralph tapi lagi mesra panggil Danny,”senyuman Daniel terus dilontarkan pada Echa.
             “hah,sekarang dah kenal.So after this bolehlah berkenalan dengan lebih rapat lagi.Echa,papa nak keluar kejap,so please entertain Danny ok.” Pesan Datuk Esham dan berlalu pergi.
            “Yeah, ok papa. Hmm,so Danny what is your plan?You kerja kat mana?”soal Echa.
            “oh actually I baru je pulang dari Australia.Dah puas merantau and I think there are more beautiful girls in Malaysia than Australia. So I have decided to stay here and help my daddy. And you Echa oopss sorry Qalisya kerja kat sini?” Danny mula beramah mesra dengan Echa.        
           “Err..it’s ok. Just my family called Echa and I rasa selesa kalau orang lain panggil Qalisya, lagipun kita baru kenal kan.Yes, kerja kat sini,papa tu sibuk nak I kerja sini, tak cukup abang long dah tolong papa kat sini,”jelas Echa.
          “Bila panggil Echa nampak lebih manja,hehe..tapi tak apalah asalkan you selesa.Qalisya, apa kata kita pergi minum kat bawah. Today is my treat.So how’s?”pinta Daniel.
         “Ermm, that’s a good idea. I ok je lagipun banyak benda mungkin boleh dibincangkan, let’s move,”ajak Echa.
Daniel dan Qalisya keluar dari pejabat Datuk Esham dan berjalan menuju ke Restoran yang dituju.Mereka mengambil tempat dan memesan minuman.
         “Qalisya keluar minum dengan Danny tak ada orang marah ke?”soal Daniel dan matanya tak habis-habis melihat wajah Qalisya yang putih mulus.
         “Haha,so funny.Don’t worry, I masih kepunyaan papa dan mama.No one special in my heart.Siapalah yang sukakan I ni,”selamba Echa menjawab.
        “Come on Qalisya,you are very pretty,for me you are perfect in my eyes. Dekat Australia belum jumpa lagi gadis secantik you. Yelah orang melayu with a chocolate eyes.You sangat cantik Qalisya,”kata-kata Daniel seolah ingin menambat hati Qalisya.
        “Daniel,you ni memang pandai berkata-kata ya. Boleh cair semua gadis kat Malaysia kalau dengar pujian you tu..hehe,”balas Qalisya.
        “Haha, I Cuma berterus terang. I like your style,ada package and siapa-siapa saja boleh tertawan kalau melihat kecantikan you,especially your eyes,”bisik Daniel.
        “I think I like to be friend with you Daniel,sangat pandai mengambil hati I dan I rasa kita banyak persamaan..haha,”gelak kecil Qalisya.
       “You are right.hehe.Patutlah hati I mendesak untuk pulang ke Malaysia, rupanya akan bertemu dengan seorang gadis bernama Qalisya Ain,”ungkap Daniel sambil menghirup air.
 Perbualan mereka semakin rancak dengan gelak ketawa pelbagai cerita dikongsi bersama. Yang pasti anak mata Daniel tidak berhenti menatap keayuan wajah Qalisya yang terserlah dengan mata galaknya berwarna coklat dan bersaiz badan ala-ala model serta rambutnya yang panjang dibiarkan bersahaja begitu. Ternyata kecantikan Qalisya mampu membuatkan Daniel tertawan.
                                                                ********************************


btw: will be update soon, from day to day..keep reading yeah:)
Part 1 ( KLIK)
~DroP yOur cOmMent if U EnJoy tHis eNtry~

7 sUntiKaN sEmaNgaT:

Cik Domo said...

urghh!! ciri2 playboy ada kat danial..
=.=

eh3..emo plak..
kekekek XD

~bUih-bUih ciNta~ said...

@Cik Domo
haha..jgn emo2..kih3..nk ke daniel..ensem uhh..bg free nak?;p

Cik Domo said...

<-- xlayak ngn dak2 hensem

hahahahahaaha XD

Kuronofu91 said...

waaaaaaaaaa....ada bakat jadi penulis novel ni!!!! rasa macam nak lukis jer cover (komik style ) utk crita ni...ha3

~bUih-bUih ciNta~ said...

@Cik Domo
ape lak xlayak..kalo jdoh nk uat cane kn..hik3

~bUih-bUih ciNta~ said...

@Kuronofu91
kata2 tu mcm doa..Amin3..thanx, percubaan je..uhh,pndai lukis ye?;p

ZeLika_Merry Mempawah said...

Asiikk ada yg baru nih ;)

Hak Cipta Terpelihara Oleh Buih-Buih Cinta