Thursday, 30 June 2011

jaDi masalah ke kalau saya gemuk?

olla semua reader yang sehat2..
                  ari neyh tak da nak ulas sal cerpen, tapi ada satu hal ni duk bermain kat kepala..pasal kegemukan..dah tolak tepi dh sal nie , tapi ada jugak yang remind me. Memang saja nak cari psal ngn saya kat dunia nie., xboleh nampak saya hidup senang sikit. Saya tahu anda semua kat luar kurus, mantap cun2 gtu badan tapi tak perlu lah nak menegur orang yg berbadan or berisi cam saya okeh..tak payah nak heboh depan semua orang yang saya tembam..sebab semua reporter xnak buat cerita sal saya yang xfemes..Hang ja yang duk hingaq sangat sal aku padiaaa..! suka hati bapak tiri laki mak aku lar nak gemok ke nak kurus..kalau boleh malas taw nak pikiaq sal benda remeh cmnie, nanti orang laen cakap aku bodoh..sebab duk kalot sal nak jaga badan.. kalo berat senang turun macam berat blog nie tak pela jugak..ni kuantiti dalam badan, jaga makan macam mana pon, kalau susa nak turun nak buat lagu mna, terjun bangunan? hang yg kuruih keding xsah la duk banyak cakap, aku sendiri pun xpaham..

1) ada yang mulut cakap sbb nak jaga ati
____ "badan hang byase ja xgemok sgt pun"

2)Ada yang trlalu jujur
____" badan hang gemok, tembam dah"

3) Ada yang berkias
____"uihhh..kerusi tu nampak macam nak patah bila hang duduk"

4) lelaki busybody
____"patotla gemok, makan banyak.."

5) Lelaki yang mulut lepas
_____"makan..makan..makan..hang kan suka makan..tipulah makan sikit"

6) Lelaki yang cuba nak care
______" xpayahlah diet, biar ja bukannya gemok sangat..nak hang makan jugak"


           jadi lagu mna neyh, bukan setakat mulut perempuan, tapi ada juga laki yang mulut cam perempuan.. setahu aku, aku xda lak kepunyaan awek sesapa kan..tapi awat semua duk kalot..eish2..teruk bebenor..bukan aku xkisah tapi aku dah tak tahu nak buat lagu mna..duk umh skunk lgi ah xleh nak exercise, but aku cuba control makan taw..so, ada sesetengah lelaki wonder kenapa perempuan nak sangat jaga badan, sebab dia tak tahan la nak dengar mulut orang duk menegur...tu ja..!

sebenarnya orang yang paling rugi ialah kilang buat baju..sebab????
>>>>>>>asyik duk jahit baju ngn seluar kecik ja, padahal sekarang ramai yang berisi..pastu tak kan smua nak pakai baju ketat2 kot..rugi betol tolak rezeki..
>>>>>>>apa salahnya kalau design baju untuk semua golongn size..kan3..

kalau cuba think positive:
>>>>>>org yang duk mngata aku gemok tu jeles tgk badan aku..!

kalau think negative:
>>>>>>ase down nya, hilang confident n trpaksa ikat perot..


so, pandai2 lah pikir dan renungkan..kita xboleh nak tutup mulut orang dan mata..tapi sesapa kat lua tuh, jagalah pandangan, kalau xsuka tengok orang gemok jangan pandang baru lah mulut tuh xmngata okeh..orang yang badan sehat nie dia bahagia..betol ker??hahhaha..

btw: aKu meMang gemOk & tEmbam..jDi masalah kat hangpa???:)
~DroP yOur cOmMent if U EnJoy tHis eNtry~

6 sUntiKaN sEmaNgaT:

Suhaizi Izzati said...

azie penah di panggil gemok.. hahaha.. malu gak ase.. lebey2 lagi bile ade dlm kalangan mmbe2 yg kurus.. hmm.. tp nak buat cmne.. terima je.. redha.. ^_^

~bUih-bUih ciNta~ said...

@Suhaizi Izzati

mcm sma je situasi kita, kalo sape kna mcm nie taw la ase nya kan..maklum la kwn2 sume kurus ja..:)

sergeant keroro said...

cool jek. yang penting kita sihat dan sempurna tubuh badan :)

echaRierie said...

echa pun selalu kene kutuk kurus gak..
echa dr dulu kurus sgt..
org kutuk echa bls balik..hehe..
biar je yg pnting kita sht..syukurlah.. :D
chill ok ~

~bUih-bUih ciNta~ said...

@sergeant keroro
hmm..jap jer cool..:)

~bUih-bUih ciNta~ said...

@echaRierie

itulah susahnye kn, kalo gmuk susa..kurus pun susa..hahha:D

Hak Cipta Terpelihara Oleh Buih-Buih Cinta