Sunday, 16 September 2012

Macam mana nak cari duit poket?

Olla =)


      Straight to the point la ya, zaty nak tany korang semua especially yang sedang belajar. Korang ada idea tak nak cari duit poket lebih? Kalau yang dah kerja tak pelah bulan-bulan masuk gaji, tapi bagi yang tengah belajar macam zaty ni, teringin sangat nak cari duit poket sendiri. Bukan lah nak kata duit tak cukup sangat, tapi zaty nak juga jana pendapatan sendiri sambil belajar. Lagipun zaty belajar sekarang memang 100% depends pada PTPTN. Nak dapatkan tajaan, maklumlah tak berapa nak layak dulu kan. So, dengan duit ptptn ni la zaty hidup sampai sekarang. Kalau nak minta duit nak PAMA (papa dan mama) memang zaty takkan lah, sebab zaty fikir dah dapat duit ptptn tu, so dah cukuplah dengan duit tu. Malas nak susahkan duit dieowang lagi. Manalah tahu nanti dieowang nak tolong bayar duit ptptn sikit..hehe..

          Bagi zaty duit ptptn memang mencukupi kalau pandai saving, selalunya mesti ada lagi baki yang lebih bila dah habis sem. Zaty fikir tak nak lah boros sangat, nak saving sikit2 nak dijadikan balik sebagai bayaran kepada ptptn nanti. Duit raya hari tu pun dah masuk bank, walaupun sikit. Cuma sekarang zaty nak cari duit lebih, nak duit poket sendiri. Mesti rasa best kalau dapat jana pendapatan sendiri, so tak adalah limit sangat nak beli itu, nak beli ini.


           Yang paling penting, dari sekarang zaty dah perlu cari duit untuk simpanan masa hadapan. Nak bayar duit ptptn tu yang penting, zaty tak nak tangguh lama-lama, kalau boleh nak setelkan cepat bila dah habis belajar nanti dan dapat kerja. InsyaAllah. Cuma, zaty nak tahu ada cara tak nak cari duit sendiri? Kalau income blog, nuffnang memang hampeh la sebab dah lama tak boleh nak login nuffnang then nak sign up baru pun tak boleh. Bila nak depends pada says pulak, tak banyak sangat income sebab tak ada orang klik..huuhu..Susah kalau yang iklan2 klik ni sebab jujurnya zaty bukan blogger femes so nak harapkan income kat blog memang tak boleh. 

           Zaty ada fikir nak mulakan karya dengan menulis, tapi zaty tengah cari masa untuk mulakan menulis. Buat masa sekarang banyak benda nak setel kat hostel ni. Seriusly kalaulah zaty layak dan berbakat, mesti karya zaty diterima kan. Mungkin ni satu cara zaty tengah fikirkan. Harap korang doakan zaty boleh berjaya dalam penulisan. Selain dari ni, korang rasa apa yang boleh zaty buat sebagai seorang student? hah, cepatlah tolong fikirkan dan bagi idea kat zaty. Memang zaty teringin sangat taw.


btw: Semoga zaty dipermurahkan rezeki.. Amin =)

~DroP yOur cOmMent if U EnJoy tHis eNtry~

11 sUntiKaN sEmaNgaT:

~didiey~ said...

didiey pown terfikir utk menulis.tambahan pulak didiey skrg dah abes stdy n xda keje lg.drpd bosan kat umah,baek didiey menulis kan.tp tu lah,kdg2 idea terbatas.huhu...

xnak cuba biz online ke?kowt2 lah blh jana pendapatan

MisS BubBLe said...

@~didiey~
wah, macam sama la pulak hobi kitew..hehe.. Ermm, bisnes online tu yea..xtaw la tuh..
dah habis belajar senanglah minta kerja sementara ke ape..hee~

Izzy said...

jom berniaga cermin mata jenama rayban ngan sy..nanti sy bg la komisen..nak tak??

MisS BubBLe said...

@Izzy
errr..pulak, haha.. ;D

.::: Princess MOMOY :::. said...

ini pengalaman kawan momoy. setiap sem dia akan simpan paling kurang RM 50 dalam ASB. Akhir tahun dia akan keluarkan dan beli mas.
Habis degree 4 tahun , 4x dia beli mas.

bila tahun ketiga atau keempat dia dah kerja (x ingat) dia jual kesemua mas-mas dia
then guess what.
semua mas tu dia dapat bayar semua loan dia. so dia free dari hutang
momoy memang respect cara dia berfikir
kalau masa boleh ulang, momoy nak laukan benda yang sama juga

MisS BubBLe said...

@.::: Princess MOMOY :::.
ye, mmg ada akaun asb. Wktu first year dulu pm ade bg student bukak akaun asb kn. Setiap taun nilai tu naik, zaty xprnh lg tmbh duit kt akaun tu..mngkin bole try lepas ni kn..hee~

Anonymous said...

Vemma ni mudah sahaja.....

Dengan hanya menjadi pengguna kita berpeluang utk menjalankan Bisnes secara Online dari rumah dgn sistem bantuan yg canggih di sediakan oleh Vemma iaitu Vemmabuilder....

Anda hanya perlu belajar cara bagaimana utk promosikan bisnes anda secara berkesan di Internet tanpa perlu menjual/menjaja....

Bimbingan di sediakan....jgn risau.....saya sendiri akan ajar anda caranya.....

Berminat/serius mencari Peluang jana Income sebegini / ada Impian nak ada Kedai Online sendiri.....inilah Peluang utk anda....

Buka minda / nampakkan peluang yg ada di Vemma.....

Boleh call/sms/skype/message saya jika berminat 019-366-5620
umi_izzati

"Tiada yg mustahil....Buat Mesti Dapat"

HAIRUL NIZAM said...

Apa yang anda boleh buat dengan RM20????

Isi minyak kereta, makan dsb.

Jom isi poket RAYA INI ===]> www.mudahrm20.weebly.com

nur hati said...

ssalmmualaikum..korang nak bagitahu ni globallshare..dia ni macam fb..tapi bila kita invite 5 kawan kita dapat 1 share..nanti dia akan bayar kita sebab promotekan link dia..ni bukan berniaga...k..tiada bayaran..saya memang la x boleh janji dia ni betul ke x..tapi kalo korang nak cuba boleh sebab x der caj...k..yang pasti benda ni kena usaha la ajak kawan..baru kita dapat income...terpulang rasa nak join ker x...sebab saya pun tau dari kawan saya..k...

ADA EMAIL...X DER MODAL..TRY NI..
saya dah dapat 1 share...anda biler lagi???

1)sign up kat link ni..
https://www.globallshare.com/en/2122949.html
2)aktifkan dari email..
3)bukak globallshare tekan kat GAS-WORLD..aktifkan...
4)invite kawan 5 orang..dah dapat 1 share..huhu..

Anonymous said...

Momoy nak tanya. Simpan RM50 sebulan ke, RM50 satu sem?

MisS BubBLe said...

@Anonymouswah, dah lama xnmpk momoy...

Hak Cipta Terpelihara Oleh Buih-Buih Cinta