Monday, 4 February 2013

Belajar Tinggi Takde Orang Nak ?

Olla =)

      Haipp..konpiuss..pening..takut pun ada. Dangerous bagi korang yang belajar tinggi-tinggi.. Especially PEREMPUAN... Haaa, kenapa? Korang tahu tak, sesape yang belajar tingi-tinggi nanti tak ada lelaki yang berani mintak. Alaaa..mintak nak lamar dan kawen dengan you la. Betul ke tak sebenarnya statement ni? Aisshh..buat runsing je fikir. 


Sebenarnya zaty sendiri pun tengah fikir, betuk ke tak. Bagi pendapat zaty la kan, kalau perempuan nak belajar tinggi mana pun biarkan jela, tapi lelaki tak sepatutnya judge perempuan atau rasa takut untuk mencuba. Walaupun perempuan tu belajar tahap master or PhD sekalipun, kalau si lelaki ada keinginan suka kat perempuan tu cubalah try dan tanya, jangan dari awal dah buat spekulasi macam-macam. Jangan fikir perempuan tu akan menolak kerana anda punya pendidikan bawah dari dia. No ! No ! No..please la tolak tepi. 

Bagi zaty, untuk bertindak macam tu adalah tidak wajar dan adil bagi perempuan. Biarlah dia nak belajar tinggi mana pun, dan perempuan juga janganlah angkuh dengan tahap pendidikan dan memilih juga. Kalau difikirkan memang la betul juga, lelaki tak berani nak melamar sebab takut tak cukup bajet or duit nak meminang anak orang yang belajar tinggi. Tapi lelaki, silalah mencuba dulu. Tak semua perempuan memilih atau membeza-bezakan.

Sangat tak adil taw kalau treat and fikir perempuan macam tu. Kalau anda suka perempuan tu, cuba dulu tanya. Jangan cepat buat spekulasi taw.  Perempuan kalau dah suka dan sayang dia tak memilih tahu tak. Setiap orang dah diberikan pasangan hidup masing-masing, cuma kita tak tahu siapa dan bila. Semua tu rahsia Allah. Jadi apa-apa pun cuba dulu tanya si gadis adakah dia sudi untuk terima anda (lelaki) yang tak sama taraf pengajiannya Okeh.. Jangan takut dan sila berani mencuba :)


btw: si ayah yang rungsing...Doakan je anak perempuan diketemukan jodoh :)

~DroP yOur cOmMent if U EnJoy tHis eNtry~

4 sUntiKaN sEmaNgaT:

Mas Ira said...

Kalau ada jodoh tak kemana. Lagipun, lagi tinggi kita belajar, bakal suami pun insyaAllah 'org tinggi' jugak. Ehehe. Faham kan? Goodluck!

MisS BubBLe said...

Hikhik...faham2. Tapi bg certain yg dah ade pilihan masa belajar, then laki decide nk kje trus prmpuan plk fkir nk sambung. Acaner tu..hihi.

HanNis SaNia said...

dear, da de degree kan? hihi stop jap keje, and kawin. bila da kawin tu try smbung master back :) hihihi that what i want to do. :) skg ni bila da kawin baru nk sambung master. sO rasa lebih rileks kot bila kt umh je xde tekejar2 nk date ke, nk apa ke. ^_^ hihi umo perempuan makin meningkat

MisS BubBLe said...

@HanNis SaNia belom habis lagi degree, InsyaAllah bulan 6. Perancangan di masa depan belum tahu lagi, nak kawen macam mana calon tak ada lagi..hehe.

Hak Cipta Terpelihara Oleh Buih-Buih Cinta